Av Linn Haaland

Mamma har alltid sagt at penger er til for å brukes!

Min mor bruker ikke mye penger på seg selv. Faktisk bruker hun veldig lite på seg selv. Mine foreldre har nå nedbetalt det meste av huslånet og investert penger i flere andre prosjekter som for eksempel støtte til misjonærer både hjemme i Norge og ute men også i hytter og utleieleiligheter.  Nå sitter de igjen med et hus, en skog og et par hytter som de pusser opp. Til tross for at mamma ikke bruker penger på seg selv, er hun klar på at ”pengene er til for å brukes” og at det er smart å ha en strategi for hvordan de nettopp skal det - brukes. Skal de spares, investeres i noe som gir avkastning, nytes eller brukes til å velsigne andre? Jeg tenker: JA til alt dette! Alle de nevnte tingene er verdifulle mål for hvordan våre penger kan brukes på en god måte.

1.Faste utgifter:

Først og fremst er det viktig å betale faste utgifter som husleie, forsikringer og strøm. Bibelen er også tydelig på å gi keiseren det som er hans.  Dette handler om vår plikt til å betale våre skatter. Bibelen er også tydelig på at man skal gi tiende! Det er det blitt viktig å praktisere i mitt liv. Det er godt å gi, og gjennom å gi så opplever jeg at jeg får være med å gjøre samfunnet og verden kanskje litt bedre! Det går i takt med mine verdier og min livsvisjon. Det som er viktig for meg er at jeg gir tiende til noe jeg tror på, noe som faktisk gir forandring, enten det er kjappe forbedringer eller om det er et langsiktig arbeid. Lagsarbeidet er for eksempel noe du og jeg kan gi til, da vet vi at vi er med å gi og legge til rette for at ungdommer kan samle seg rundt Jesus på skoler i hele Norge. Bibelen sier også at vi skal ta oss av enker og  de fattige. For meg som har barn er det veldig lett å tenke, ” det kunne vært mine barn som la seg sultne i kveld”.

2.Kunsten å gjøre en god deal!

Etter å ha betalt det viktigste som faste utgifter og tiende så er det fortsatt en del penger igjen. Mat er viktig! Hans Nilsen Hauge herjet rundt i Norge for et par århundrer siden, han motiverte folk til å investere og til å spare! Det er også kult! For meg som er en ekte estetiker og elsker vakre ting så er det livsglede å ha vakre klær og ting rundt meg. Det kan være en vase, en Busnel-genser, en plante eller en kul sofa. Da gjelder det å være litt smart.

Jeg har en råflott Busnel-genser som har kjempegod kvalitet og som er beregnet for å holde i generasjoner , ja i minst 30 år! Den går det fint an å bruke noen hundre på - jeg fant den pent brukt til 500kr. God deal! Sofaen kjøpte jeg mens jeg jobbet i møbelbutikk og fikk derfor ansattrabatt - god deal! Og slik fortsetter min liste over det jeg omtaler som gode dealer! 

Mannen min, som er økonom og som er mer opptatt av reinvestering enn å bruke penger på en god deal , synes nok jeg bruker for mye penger.  Men: Alt er blitt bedre etter at vi satte oss ned sammen og fordelte kostnader og inntekter utover et exel-ark. Det resulterte i et budsjett vi er enige om! Kanskje du også kan sette opp et budsjett over hva du synes er bra bruk av pengene dine? Men det er ikke noe poeng med budsjett om du ikke fører regnskap slik at du kan se om du holder budsjettet eller ikke! Nå finnes det mange apper hvor du enkelt kan legge inn hvor mye penger du har brukt i løpet av dagen. På den måten er det litt lettere å holde styr på pengebruken.

3.Hvorfor bruker jeg penger ?

Ernst Engel, en tysk forsker, fant på 1800-tallet ut at jo høyere inntekten i en familie er, jo mindre prosentvis bruker vi på mat. Når vi i Norge i dag bruker under 10% av vår inntekt på mat, i motsetning til over 60% på førsten av 1900-tallet, sier det ganske mye om hvor godt vi har det! Så heldige vi er, og istedenfor å gå rundt å ha dårlig samvittighet for at jeg er født i Norge har jeg tatt et aktivt valg om å være takknemlig, ansvarlig og glede meg over muligheten! Jeg kjøper meg gjerne noe fint innimellom til huset eller en fin genser, eller ofte som min mann sier,  - penger er jo til for å brukes! Samtidig prøver jeg å minne meg på at det er ikke hva jeg kjøper som kommer til å gjøre meg lykkelig. Jeg som bor i Norge og har grei økonomi, opplever en ansvarlighet og en motivasjon til å bidra til å gjøre verden til et bedre sted, spesielt for de aller fattigste. Det synes jeg er viktig.  Det gir meg glede og det er det jeg vil bruke min tid og evner på.


Grunnleggende så tror jeg at alt jeg har er Guds, det er i alle fall er det det jeg prøver å minne meg selv på. Det gjør noe med min grunnholdning til å bidra i samfunnet rundt meg og verden, jeg ønsker å komme dit at jeg ikke er redd for å bruke tid, energi og penger på andre som har mindre, pengene er jo tross alt til for å brukes!  

Det er hjerteholdningen og drivkraften som er viktig. Er det viktig for meg å kjøpe Levis -buksen fordi jeg blir populær, eller er det viktig å kjøpe Levis-buksen fordi den har god kvalitet? Eller lar jeg vær å kjøpe ting fordi jeg ikke tør å vise at jeg bruker penger på meg selv?  Jeg faller ofte i feil grøft når det kommer til penger. Jeg kan bruke for mye, men jeg strekker meg mot målet om å ha et sunt og godt forhold til penger hvor jeg ikke er redd for å bruke dem samtidig som jeg sparer og reinvesterer og ikke bruker alt NÅ! 

 

Linn Haaland

  • 30 år, gift og to barn. Kommer fra Våler i Østfold!

  • Har en bachelor i Entreprenørskap og Økonomi fra Handelshøyskolen BI i Oslo. Jobber i Skaperkraft med ledertrening både i Norge og Europa. Arbeider i tillegg som coach. 

  • Elsker familien min, Gud og Jesus, hoteller og andre vakre ting!