Av Remi Kleppan

Hei! Jeg heter Remi Kleppan og kommer fra Stokke i Vestfold. Jeg er 18 år og jobber som Trainee i Laget. Denne våren fullførte jeg VGS på Sandefjord Videregående Skole. Det å fullføre videregående fører med seg noen ting. Blant annet eksamensperiode og vitnemål, men også russetid. Jeg var i det «beryktede 16-kullet». Om det var beryktet vet jeg ikke, men russ var jeg hvertfall! Før russetiden min tok jeg et valg om hva russetiden min skulle handle om. Jeg hadde bestemt meg for at jeg skulle ha noen andre verdier og ta noen andre valg enn det mange av vennene i klassen min kom til å gjøre.

Det å være Rebellious handler først og fremst ikke om det å gjøre ting som er ulovlig eller ting som er galt. Ordet Rebellious er egentlig bare å gjøre det motsatte av det alle andre gjør. Det å være Rebellious handler om å IKKE følge strømmen. Da jeg var russ tenkte jeg aldri at: «Nå er jeg Rebellious.» Men det jeg tenkte var at jeg gjorde en forskjell.

I russetiden min var det folk som gjorde ting de angrer på, enten om de var edru eller om de var fulle. De lå med folk de ikke visste hvem var, de drakk mer enn de noen gang hadde gjort før. De sov mindre enn de noen gang hadde gjort før. Og flere gjorde sikkert ting som også er ulovlig. Du tenker kanskje at jeg gikk på en unormal skole. Men det vil jeg absolutt ikke si. Min opplevelse av hva som skjedde i russetiden er nok ganske lik majoriteten sin opplevelse av russetiden. Men mine handlinger i russetiden er nok ikke lik majoriteten sine handlinger. Jeg drakk ikke, jeg hadde ikke sex. Jeg skulka ikke en eneste time. Jeg leverte innleveringer og jeg hadde prøver.

Det viktigste er ikke hva jeg ikke gjorde, men hva jeg faktisk gjorde. Jeg smilte til folk når de kom trøtte og slitne inn døra til klasserommet en tidlig tirsdags-morgen ettter rulling. Jeg spurte om hvordan rullinga hadde vært. Jeg kjørte folk hjem fra rulling, eller fest. Etter vrengekroa fikk jeg et spørsmål om å hente noen i klassen et sted langt unna der jeg var. Klokka var litt over 2 og det kom til å å ta ca 1,5 time å kjøre begge veier. Jeg var ganske usikker på hva jeg skulle gjøre, hadde R2 i første økt «samme» dag. Men samtidig sto det 4 jenter langt ute på landet og ville hjem. Jeg tenkte meg om i et par minutter og ba en kort bønn til Jesus om at «dette gjør jeg for deg, ikke for meg.»

Etter å ha kjørt feil vei på E18 og søkt opp feil adresse så fikk jeg henta de og kjørte de trygt hjem. Hver gang jeg møtte de resten av russetida var de så fornøyde og takknemlige for at jeg kjørte de hjem. Det som for meg egentlig ikke var så mye. Det betød så mye for de jeg hjalp. Andre jeg også kjørte i russetiden var så takknemlige for at jeg fikk de trygt hjem.

Det viktigste valget jeg tok før russetiden var ikke at jeg ikke skulle drikke eller ha sex. Men det viktigste valget var at russetiden min skulle handle om andre enn meg selv. Det viktigste valget var at jeg hadde bestemt meg for å bety en forskjell for de rundt meg. Jeg følte ikke selv at jeg gjorde så mye, men det betød masse for de jeg hjalp. Så jeg vil oppmuntre deg til å ta valgene før russetiden, ikke bare om hva dine moralske verdier er, men valget om russetiden din skal handle om deg selv, eller de rundt deg.


  • Remi Kleppan

  • Trainee i Laget (Nkss)

  • Lyntro gründer (www.lyntro.no)